Delen:

Europese dag van de Privacy: Weet jij hoe je in de gaten wordt gehouden?

Vandaag is het Europese Dag van de Privacy. Maar weet jij wel hoe jij in de gaten wordt gehouden? Onlangs is er een onderzoek uitgevoerd om te kijken of wij wel weten hoe wij in de stad gevolgd worden.

Het onderzoek: Lopen door een virtuele stad

Er deden meer dan vijftienhonderd deelnemers mee aan het onderzoek, genaamd Jouw Buurt, Jouw Data. Het onderzoek is verricht door de universiteiten van Rotterdam, Delft en Leiden. De deelnemers kregen de taak om rond te lopen in een virtuele stad. Tijdens hun wandeling moesten ze twintig dataverzameling punten vinden. Denk hierbij aan camera’s, een politieagent met bodycam, een zendmast en een drone.

Wakker geschud

De deelnemers zijn wakker geschud door het onderzoek. Wanneer je écht oplet zie je pas hoeveel dataverzamelingsapparaten er aanwezig zijn in steden. Winkels, straten, bioscopen, overal zijn er wel apparaten te vinden die data over jou verzamelen. Maar is dit wel gewenst?

Willen Nederlanders dit wel?

Volgens onderzoeker Rijnshouwer is het voornamelijk bedoeld voor het beter bedienen en beveiligen van de burgers. Uit het onderzoek blijkt dat jongeren minder terughoudend zijn met het delen van hun (persoonlijke) gegevens. Drie kwart van de jongeren is bijvoorbeeld bereid om hun paspoort te laten scannen om een festival of ander evenement op te komen.

Gemak of de omweg?

Tijdens het onderzoek werd ook de vraag gesteld: “Loop je liever door een straat vol met camera’s of loop je liever om via een straat zonder camera toezicht?”. Het overgrote deel koos voor het gemak, dus de snelle route met camera’s. Gemak is dan ook één van de vier redenen voor burgers om hun data wel te delen. Maar er zijn nog drie redenen.

Geld, prestatie en veiligheid

Reden nummer twee is de portemonnee. De mensen zijn bereid om hun gegevens te delen wanneer zij in ruil daarvoor goedkoper boodschappen kunnen doen. Zo heeft de Albert Heijn bijvoorbeeld een persoonlijke aanbiedingen systeem. Waarbij jouw voordeel wordt afgestemd op de producten die jij regelmatig koopt. Verder delen mensen hun gegevens ook voor hun vrienden. Er zijn tegenwoordig veel hardloop, fiets en fitnessapps waar jouw sportactiviteiten worden bijgehouden. Deze gegevens kan je delen met jouw vrienden via bijvoorbeeld Facebook. En de laatste reden is veiligheid.

Het antwoord

De meerderheid van de deelnemers kwam tot tien voorwerpen, slecht enkele vonden vijftien objecten of zelfs meer. Het overgrote deel is zich dus niet bewust is van het aantal dataverzamelingsapparaten. Waaruit geconcludeerd kan worden dat men weet niet hoe ze in de steden in de gaten worden gehouden.

Ga zelf op ontdekkingstocht!

De volgende keer dat ik de stad in ga, ga ik zelf kijken of ik wakker wordt geschud door het aantal dataverzamelingsapparaten. Ben jij al wakker geschud of ga jij ook op ontdekkingstocht? Laat ons jouw bevindingen weten door te reageren op ons LinkedIn bericht!

Bron: Nu.nl

Delen:
Top